آخرین اخبار
آه اگر آزادی سرودی می خواند/کوچک/همچون گلوگاه پرنده ای/هیچ کجا دیواری فرو ریخته برجای نمی ماند. (احمد شاملو)      
کد خبر: ۸۴۶۴۷
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۹
گزارش بزرگترین باخت تاریخ صنعت پتروشیمی ایران
این گزارش تکمیل کننده چند گزارش منتشر شده قبل در خصوص مسائل پر ابهام در خصوص منشاء دارائی چند میلیارد دلاری گروه مطهری اصل(مالک شهرک باستی‌هیلز) و وابستگان ایشان است.
هزاران میلیارد تومان رفته از جیب بازنشستگان وزارت رفاه به جیب غلام حسین مطهری اصل+سی صفحه اسناد و توضیحات

 

پایگاه خبری فیدوس- اگر بپرسند ثروت افسانه‌ای "غلام حسین مطهری اصل "و وابستگان و نزدیکان او طی دو دهه اخیر از کجا آمده با استناد به موارد زیر می‌توان گفت: شاید از جیب ملت شریف ایران با اراده و تصمیم مبهم و عجیب مدیرانی در صنعت پتروشیمی که امروز معلوم نیست کجا هستند و چه می‌کنند.

موضوع شرکت "نوید زرشیمی" و قراردادی است که باید معروف به "ترکمانچای صنعت پتروشیمی" شود.

پول پول می‌آورد، پول بیشتر نزدیکی به مراکز قدرت و تصمیم‌گیری را حاصل می‌دهد و فرصت برای بستن دهان منتقدان. گزارش زیر نمونه‌ای جالب از چنین شرایطی است. مقدمه‌ای برای شناخت پرونده‌ای که می‌تواند در کنار سایر پرونده‌های چند ده هزار میلیاردی سوء استفاده از ثروت مردم ایران و منابع ملی بخشی از تاریخ افشا و مبارزه با زمینه‌ها و فرصت‌های فساد اقتصادی شود.

 (سلسله مطالب دیگر منتشر شده در این خصوص را می‌تونید در لینک‌های پایان مطلب مطالعه کنید.)

داریوش معمار- با نظر "شرکت ملی صنایع پتروشیمی" در اردیبهشت سال ۱۳۷۷ ، "شرکت پتروشیمی امیرکبیر" به عنوان مجری "طرح الفين ششم" در منطقه ویژه بندر ماهشهر انتخاب شد.

تولیدات واحد الفین امیرکبیر عبارتند از "اتلین - پروپیلن بنزین پیرولیز - برش چهار کربنه و سوخت مایع" می‌باشد، همچنین از استیصال" اتلین و پروپلین" که در واحد الفين صورت می پذیرد، چهار محصول" PP – LD – LLD – HD" استخراج شده که ارزنده‌ترین این محصول تولیدی پلی پروپلین PP می‌باشد.

ایجاد واحد تولید "پلی پروپیلن" بر این اساس در این شرکت و شرکت‌های مشابه مانند "مارون" در دستورکار قرار گرفت، می‌توان گفت سودآوری الفین ششم ایران وابستگی تام به ایجاد این واحد داشته است.

اما مشخص نیست بر چه اساس این واحد سودآور با شرایطی باور نکردنی به "شرکت نویدزر شیمی" با مالکیت خصوصی "غلام حسین مطهری اصل" واگذار شده است و به واسطه آن 30 درصد سهام امیرکبیر در سال‌های بعد با نرخ هر سهم 100 تومان به این شرکت با شرایط اقساط بلند مت داده شده است، این موضوع مطلبی مهم و اساسی برای درک مسائل بعدی است.

اما نکته پس از این واگذاری مبهم، قرارداد خورداک منعقد شده بین دو شرکت امیرکبیر و نویدزر شیمی است که محتوای آن یکطرفه بوده و شهرت به "ترکمان‌چای صنعت پتروشیمی ایران" و "رمز ثروت میلیارد دلاری گروه مطهری اصل و وابستگان" در صنعت پتروشیمی دارد.

در سال ۱۳۸۳ بنا به دستور و موافقت مسئولین ارشد پتروشیمی کشور قرارداد تامین خوراک واحد "پلی پروپیلن" في ما بین شرکت پتروشیمی امیرکبیر و شرکت صنعتی نوید زر شیمی طی قرارداد شماره 6575-AKPPIN983 مورخ ۱۳۸۳ منعقد و مقرر شد از تاریخ عقد قرارداد "بمدت ۲۵ سال کلیه تولیدات پلی پروپیلن امیرکبیر به شرکت صنعتی نوید زرشیمی (به صورت انحصاری )" واگذار گردد. هیچ قرارداد یکطرفه‌ای با این شرایط در خصوص چنین موضوعی در تاریخ صنعت پتروشیمی ایران با یک شرکت خصوصی سابقه نداشته است که باعث میلیون‌ها یورو ثروت برای بخش خصوصی و میلیون‌ها یورو ضرر برای بخش عمومی شود، البته اگر قرارداد شرکت نفت ایران و انگلیس در خصوص بهره‌برداری از منابع نفتی کشور را در سال‌های آغاز قرن نادیده بگیریم.

شرحی بر قرارداد تامین خوراک

براساس ضمیمه شماره هفت قرارداد مذکور مبنای محاسبه و تعیین قیمت خوراک (پلی پروپلین) بر حسب تن ، بر اساس ۳ مرجع و متوسط نرخ های نشریات icis و platis و با کسر موارد ذیل محاسبه می گردد.

الف) مرجع متوسط icis platis به ترتیب:

- یک سوم قیمت متوسط CFR نرخ خاوردور

- یک سوم قیمت CFR نرخ آسيا

- یک سوم قیمت متوسط CPR نرخ اروپا

ب) ۵ درصد تخفیف خرید بلند مدت

ج) هزینه حمل و نقل بر اساس قیمت های مندرج در نشریات معتبر icis / platis یا منابع دیگرNPC .

فرمول نحوه محاسبه نیز بشرح ذیل تعیین و مصوب گردیده است.

(هزینه حمل و نقل) - (۵درصد تخفیف)- (مرجع متوسط به تن /دلار آمریکا) = قیمت خالص پروپلین به تن /دلار آمریکا

 

موضوع تعیین قیمت حمل و نقل

در این قرارداد تعیین میانگین قیمت‌های حمل و نقل نیز بر اساس مصوبه شماره ۲۳۰-۱۱۱-۱ص پ مورخ ۱۳۸۴ / ۵ / ۲۴ از سه شرکت حمل و نقل بروکربه نام های Mersc - Norgas و BQ استعلام و تعیین شده و این در حالی بوده که فعالیت شرکت Mersc  درحوزه کانتینری بوده و دو بروکر دیگر در حوزه مایعات فعالیت دارند. با این حساب تنها از BQ امکان استعلام قیمت به صورت کامل فراهم می گردد. از آنجائی که استعلام قیمت از یک بروکر دقیق نبود به منظور بررسی بیشتر از بروکرهای Norgas – Dyna – Inge استعلام قیمت انجام شد که تنها شرکت Inge در بازه‌ زمانی مورد نظر ، اطلاعات کامل را ارائه داد، لذا تصمیم بر اعمال هزینه حمل بر اساس میانگین هزینه های اعلام شده از سوی دوبروکر BQ و Inge صورت پذیرفت، که این مسئله نیز محل مناقشه است و بدون شک بررسی بیشتر آن منشاء زیان‌هایی امیرکبیر در این سال‌ها و منافع طرف مقابل را می‌تواند روشن کند.

در ادامه بر مبنای توافقات في ما بین دو شرکت امیرکبیر و نوید زر شیمی از میانه سال ۱۳۸۶ الحاقیه شماره سه قرارداد مذکور تدوین و بر اساس ماده ۲ این الحاقیه ، فرمول قیمت پروپلین بر اساس نرخ های مرجع نشریه ICIS و بر مبنای یک دوم قیمت متوسط  CFR نرخ آسیایی شمال شرقی ( N . E . Asia ) و یک دوم قیمت متوسط CFR نرخ آسیایی جنوب شرقی ( S . E . Asia ) تعیین و مورد موافقت طرفین واقع می‌گردد. همچنین هزینه حمل و نقل نیز بر اساس فرمول A + ٪۳۵ B ٪۶۵ به ترتیب زیر تعیین شد.

A میانگین نرخ حمل قرارداد COA منطقه جنوب شرق آسيا

B میانگین نرخ حمل قرارداد COA منطقه شمال شرق آسيا

برهمین اساس الحاقیه مورد توافق طرفین بعنوان آخرین سند رسمی مورد رضایت دو طرف مطرح بوده و هیچ اشاره ای نیز به مدت اعتبار و اجرای آن نیز نشده است، لذا هرگونه عدول از مفاد مواد مندرج در الحاقیه شماره ۳ مستلزم تدوین توافق نامه و یا الحاقیه بعدی بوده که مورد توافق طرفین واقع شود و همچنین بر اساس قواعد حقوقی و قراردادها قدرت الزام‌آور توافقات و قراردادهای فی‌ما بین می‌بایست ناشی از اراده ی طرفین تعریف شود و هیچ مرجع و مقامی نمی‌توانداین توافق را نقض کند.

زیاده‌خواهی چند صد میلیاردی شرکت نوید زرشیمی و ضرر و زیان سهام‌داران عمده دیگر و بخش عمومی

"شرکت نوید زرشیمی" در اقدامی قابل تامل و یک طرفه، اجرای الحاقیه شماره ۳ را تنها به مدت ۱۵ ماه و تا سال ۱۳۸۹ ادامه می‌دهد و با مراجعه به شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت نفت درخواست قیمت گذاری مجدد بر مبنای میانگین قیمت ۳ منطقه جنوب شرقی آسیا شمال شرقی آسیا و اروپا را می‌نماید که این درخواست طی مصوبات NPC مورد موافقت مقامات ارشد قرار می‌گردد. این موافقت به معنای از دست رفتن میلیاردها تومان سرمایه ملی به نفع بخش خصوصی است که تا همین جا نیز پرسودترین معامله این صنعت را برده است و باید پیگیری شود کدام گروه‌های منتفع راضی به چنین زیان میلیارد دلاری به نفع این شرکت شده‌اند.

نوید زر شیمی از آن تاریخ بدون در نظر گرفتن منافع سهام‌داران عمده که ارتباطی با تصمیم مجموعه دیگری که هیچ وجاهت قانونی در این قرارداد ندارد کنند، در محاسبات قیمت گذاری، براساس ۳ منطقه را بطوریکطرفه اعمال کردند.در این خصوص می‌توانید مطلب مفصلی که پیشتر پایگاه خبری فیدوس منتشر کرده را(اینجا) بخوانید.

ضرر چند هزار میلیارد تومانی تا سال نود و پنج

در نتیجه این تصمیم تا پایان سال ۱۳۹۵  بالغ بر "هفده و نیم میلیون دلار" اختلاف در حساب‌های فی مابین دو شرکت به وجود آمده و متاسفانه علی‌رغم مکاتبات فراوان شرکت پتروشیمی امیرکبیر، هیچ‌گونه اقدام موثری از سوی شرکت نوید زرشیمی در جهت حل و  فصل اختلافات مذکور صورت نپذیرفته و همواره آن شرکت (نوید زرشیمی) اعلام کرده از سال ۱۳۸۹ تا کنون بر اساس محاسبات انجام شده توسط استعلام از "شرکت بازرگانی پتروشیمی"، هزینه خوراک (پروپیلن) خود را تماماً بر اساس میانگین ۳ منطقه‌ای محاسبه و پرداخت کرده است، در حالی که تعمیم و اعمال فرمول نامعتبر ۳ منطقه‌ای بر اساس توافقات غیرقانونی و بدون مجوز هیات مدیره و مجمع عمومی شرکت پتروشیمی امیرکبیر صورت پذیرفته است.

نقش محمود مجیب در امضاء و اعمال قرارداد غیر قانونی خوراک

امضا "صورت جلسات واهی و مبهم مورد استناد شرکت نوید زرشیمی" مربوط به دوره کوتاه مدت سرپرستی آقای "محمود مجیب" نماینده شرکت نوید زرشیمی در هیات مدیره پتروشیمی امیرکبیر است که توشیح و امضا ایشان نیز طبق نص صریح ماده ۱۲۹ قانون تجارت فاقد اثر تلقی شده و دخالت مستقیم در تصمیم سازی های مربوط به شرکت ذینفع خود یعنی شرکت صنعتی نوید زرشیمی تعریف می گردد.

براساس ماده ۲۵۸ قانون تجارت و مقررات قانون مجازات اسلامی مستوجب کیفر و جبران کلیه ضرر و زیان های ناشی از جرم و خسارات وارده به شرکت پتروشیمی امیرکبیر تلقی می‌گردد و پرونده آن پیشتر مفصل توسط این رسانه منتشر شده و در خصوص آن پرونده‌ای به شماره 970047 در شعبه 7 بازپرسی کارکنان دولت مطرح است.

اما نکته دیگر این فعالیت غیر قانونی این است که انعقاد هرگونه توافق یا عقد و قرارداد بین اشخاص حقوقی باید از طریق صاحبان امضا مجاز شرکت که ممنوعیت قانونی نیز در خصوص موضوع نداشته باشد بعمل آید تا اراده شخص حقوقی اعتبار یابد.

در موضوع صورت جلسات مطروحه توسط شرکت نوید زرشیمی مبنای تغییر قیمت اولاً آقای محمود مجیب دارای صلاحیت امضا مجاز نبوده و از طرف دیگر هیچگاه تصمیمات متخذه در جلسات مذکور به استحضار هیئت مدیره شرکت پتروشیمی امیرکبیر رسانده نشده و مصوباتی نیز در زمینه اخذ تصمیمات حل اختلاف و یا ۳ منطقه ای نمودن قیمت پروپیلن موجود نبوده که این موضوع شائبه همدستی و تبانی را متصور می‌سازد و انتفاع غیرقانونی شرکت صنعتی نوید زرشیمی و تضییع حقوق قشر عظیمی از بازنشستگان کشور که بعنوان سهامداران اصلی شرکت پتروشیمی امیرکبیر محسوب می شوند را به دنبال داشته است.

زیان‌های دیگر وارد شده توسط نوید زرشیمی به پتروشیمی امیرکبیر

از دیگر موارد مورد اختلاف شرکت پتروشیمی امیرکبیر و شرکت صنعتی نوید زرشیمی مربوط به زیان‌های وارده به شرکت پتروشیمی امیرکبیر از محل فروش انحصاری پلی پروپیلن تولیدی به شرکت نوید زرشیمی می‌باشد.

براساس صورتهای مالی حسابرسی شده از سال ۱۳۸۶ لغایت شش ماهه اول سال ۱۳۹۶ پتروشیمی امیرکبیر از محل قراردا ترکمان‌چای منعقد شده با نوید زرشیمی ضرری معادل ارزی حدود 30 میلیون یور (باتوجه به نرخ روز ارز در زمان محاسبه) حاصل از فروش پروپیلن متحمل شده است.

این موضوع حاکی از عدم احراز رعایت صرفه و صلاح شرکت پتروشیمی امیرکبیر و پایین بودن نرخ فروش محصول پروپیلن به شرکت صنعتی نوید زرشیمی حکایت دارد که در صورت نحوه محاسبه قیمت پروپیلن از سه منطقه به دو منطقه قانونی و متقن و مورد توافق طرفین (بر اساس الحاقیه شماره 3) مابه التفاوتی معادل "بیست و دو و نیم میلیون دلار" تا سال 95 برای شرکت پتروشیمی امیرکبیر را بدنبال خواهد داشت که جبران بخشی از زیان ناشی از فروش پروپیلن به شرکت صنعتی نوید زرشیمی را خواهد نمود.

باید یادآور شویم در سایر شرکتهای پتروشیمی محصولات واحد الفين شامل اتیلن، پروپیلن، بوتادین و بنزین پیرولیز نه تنها زیان ده نبوده بلکه دارای حاشیه سود مناسب هستند و دلیل زیان ده بودن پروپیلن تولید شرکت پتروشیمی امیرکبیر صرفاً انعقاد قرارداد نامناسب و با تعیین قیمت فروش پایین بوده است که این موضوع از قرارداد فیمابین دو شرکت در شرایط ناعادلانه و نامتوازن و بر اساس وجود رانتهای مدیریتی حکایت دارد.

 نتیجتاً بر اساس صورت‌های مالی شرکت پتروشیمی امیرکبیر این شرکت باید سود دهی قابل توجه‌ای را طی سالهای ۱۳۹۳ لغایت ۱۳۹۶ می‌داشت در حالی که هم اکنون بر اساس دفاتر مالی شرکت و محاسبات قبلی زیان قابل توجه‌ای از محل این قرارداد متحمل شده است.

 

ضرر و زیان ناشی از محاسبه نرخ ارز به ریال به نفع نوید زرشیمی

نکته دیگر اینکه طبق مفاد بند ۵-۱۲-۱۹ قرارداد منعقده (ضمیمه یک گزارش)، برای پرداخت مبالغ نوید زر شیمی می‌بایست نرخ تبدیل ارز به ریال در بازار آزاد در ماه مربوطه را مدنظر قرار دهد و دلیلی بر تفسیر و تاویل آن به نرخ مبادله‌ای مطروحه توسط شرکت نوید زرشیمی وجود ندارد.

در همین زمینه نیز باید از ابتدای آغاز قرارداد با نرخ ارز بازار آزاد، ارزهای حاصله به ریال محاسبه و اعمال شود که چنین امری صورت نپذیرفته است. از این محل نیز صدها میلیارد زیان به شرکت پتروشیمی امیرکبیر تحمیل شده است و البته چندصد میلیارد به ثروت گروه پتروشیمی مطهری اصل اضافه شده که با 120 میلیارد آن موفق ربه خرید سهام عمده در گروه شرکت‌های پتروشیمی باختر شده‌اند.

این قرارداد برای گروه مطهری و وابستگان ایشان در این سال‌ها پول روی پول آورده و برای سهام‌داران بخش عمومی ضرر روی ضرر انباشته کرده است.

چه کسی معاملات نوید زر شیمی و امیرکبیر را تایید و تنفیذ کرده؟

از دیگر موارد حائز اهمیت این است که معاملات بین دو شرکت پتروشیمی امیرکبیر و شرکت صنعتی نوید زرشیمی که سهامدار حدوداً ۳۰ درصدی شرکت پتروشیمی امیرکبیر را نیز دارا می باشد، در هیچ کدام از مجامع شرکت پتروشیمی امیرکبیر تایید و تنفیذ نگردیده است و از طرف دیگر نیز مفاد الحاقیه های متاخر قرارداد فیمابین نیز به صورت یک جانبه و غیر قانونی رعایت نگردیده است که چگونگی عدم رعایت این موضوع نیز قابل تامل و بررسی بنظر می رسد.

جمع بندی:

از زمان پیگیری مطالبات ارزی مربوط به شرکت پتروشیمی امیرکبیر که موضوع بازگرداندن حقوق سهام‌دار عمده این شرکت یعنی وزارت رفاه و بانک رفاه(بازنشستگان کشوری) است چند سال می‌گذرد. این پرونده که تا امروز باید با عدم تبعیت شرکت نویدزرشیمی و مالکان آن راهی مراجع قضایی شده و در دادگاه علنی با حضور همه متخلفان و افراد دخیل در آن  به دلیل حجم چند هزار میلیاردی‌اش مورد رسیدگی قرار گیرد، همچنان در راهروهای وزارت رفاه و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در انتظار تشکیل دوباره و دوباره جلسات بی‌حاصل است. آن هم در شرایطی که شهرک‌های باستی‌هیلز و کلارک و سرمایه‌های جدید و شرکت‌های پتروشیمی جدید هر روز به دارایی مالکان نوید زرشیمی اضافه شده و از جیب ملت محروم ایران خارج می‌شود.

تصاویر اسناد این پرونده را نیز در ادامه منتشر شده است

 
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
اسناد و مدارک
 
 

خبرهای مرتبط
Histats.com START (standard) Histats.com END