تحرکات زودهنگام طیف های اصلاح طلب و اصولگرا برای انتخابات 98 و گمانه زنی درباره سرنوشت طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس دو موضوعی است که فضای رسانه ای کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش فیدوس: تحرکات زودهنگام طیف های اصلاح طلب و اصولگرا برای انتخابات 98 و گمانه زنی درباره سرنوشت طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس دو موضوعی است که فضای رسانه ای کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
رسانه های کشور تقریبا از ابتدای امسال، سالی که قرار است در آن انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شود، پیگیر سرنوشت طرح تغییر سازوکار انتخابات مجلس و تحرکات انتخاباتی طیف های سیاسی، شده اند.
در همین راستا امروز (9 اردیبهشت ماه) روزنامه ها خبرگزاری ها و تارنماهای منتسب به اصلاح طلبان تاکید کرده اند، باید پیش از انتخاباتی شدن فضای سیاسی موضوع قانون انتخابات تعیین تکلیف شود و اگر این قانون تصویب شود نوع ورود اصلاح طلبان به انتخابات متفاوت خواهد بود.
اختلاف نظر در اردوگاه اصلاح طلبان و اصولگرایان برای حضور در انتخابات؛ میزان اقبال مردم به دو جریان سیاسی کشور در انتخابات مجلس؛ رویه اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو و لزوم جدا کردن اصلاح طلبان از فرصت طلبان از دیگر محورهای مورد توجه رسانه های نزدیک به اصلاح طلبان است.
رسانه های اصولگرا نیز تاکید کرده اند: هر اصلاح و تغییری، پیشنیازهایی دارد، اصلاح نظام انتخابات مجلس و برگزاری انتخابات استانی ـ شهرستانی نیز اصلاحی است که پیشنیازهایی دارد و تغییر ساختار انتخابات مجلس در حالِ حاضر و پیش از ارزیابیهای کارشناسی و تفصیلی از پیامدهای احتمالی آن، منافع ملّی و مصالح عمومی را تهدید میکند.
تکنیک جریان اصلاحات برای ورود به انتخابات پیش رو؛ فعالیت زودهنگام برخی گروه های سیاسی برای انتخابات 98 و کمرنگ شدن نقش احزاب در انتخابات از جمله محورهای مورد توجه رسانه های اصولگرا است.
رسانه های اصلاح طلب
............................
** طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس
به گزارش ایسنا، محمد نیشابوری سخنگوی حزب اسلامی کار گفت: باید پیش از انتخاباتی شدن فضای سیاسی چند تا از پارامترهای موجود را بررسی کنیم. یکی از این موضوعات قانون انتخابات است. مجلس گام اول را برداشته است. این قانون باید به شورای نگهبان برود و اگر اختلافی بین نظر شورای نگهبان و مجلس بود مجمع تشخیص مصلحت نظام باید وارد شود. تحلیل و مشخص شدن خود این موضوع در وارد شدن به فضای انتخاباتی بسیار تاثیرگذار است. اگر این قانون تصویب شود نوع ورود اصلاح طلبان به انتخابات متفاوت خواهد بود. در حال حاضر شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به تصمیم جمعی نرسیده است. باید منتظر بمانیم ببینیم شورای هماهنگی چه تصمیمی برای ورود به انتخابات سال جاری میگیرد؛ ما هم در حزب اسلامی کار منتظر هستیم تصمیم شورای هماهنگی را بشنویم تا نحوه ورود به عرصه انتخابات را مشخص کنیم.
روزنامه مردم سالاری در خصوص احتمالات آینده طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس نوشت: پس از پایان بررسی «طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس» نهایتا دو موضوع مهم در این طرح مصوب شد که باید شورای نگهبان تصمیم نهایی را در خصوص آنها اتخاذ کند. موضوع «ممنوعیت کاندیداتوری پس از 3 دوره نمایندگی متوالی در مجلس» و مبحث «استانی شدن انتخابات مجلس» دو موضوع مهم این طرح بودند.با توجه به زمانبندی جدید انتخابات مجلس و مهلتهایی که به شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت کاندیداها داده شده، آغاز روند انتخابات یازدهمین دوره مجلس، از 9 خرداد ماه آغاز میشود و اگر «طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس» توسط شورای نگهبان تایید شود، انتخابات پیش روی مجلس بر مبنای موادی که اخیرا اصلاح شده، برگزار خواهد شد.
خبرآنلاین در مطلبی با عنوان 'استانی شدن انتخابات مجلس ضد دموکراسی است؟' به نقل از ابوالفضل حسنبیگی نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی نوشت: براساس طرح مذکور، کاندیدایی که 15 درصد آرای حوزه فرعی را به دست بیاورد، آرای این کاندیدا در سطح استان شمارش میشود و هر شخصی که بالاترین رأی را در استان داشته باشد وارد پارلمان میشود. اگر کاندیدایی در حوزه انتخابیه فرعی 40 درصد آرا را به دست بیاورد و رقیب دیگر که 15 درصد آرا را در حوزه فرعی به دست آورده اما در سطح استان آرای بیشتری را کسب کرده، این شخص تقدم پیدا کرده و وارد مجلس میشود. این شیوه سبب میشود که شخصی که در حوزه انتخابیه فرعی مورد اعتماد مردم بوده و درصد بالاتری از آرا را به دست آورده وارد مجلس نشود و همین مسئله باعث نارضایتی مردم و ضد دموکراسی است.
**اختلاف نظر در اردوگاه اصلاح طلبان و اصولگرایان برای حضور در انتخابات
اعتماد زیر عنوان' عمود خیمه؛ همچنان گمشده جریان اصولگرایی' نوشت: به همان اندازه که اصلاح طلبان درگیر رایزنی برای چگونگی ورود به انتخابات هستند و گاهی در مورد حضور، حضور مشروط یا ارایه فهرست انتخاباتی اظهارنظری میکنند، اصولگرایان بیش از هر چیز غیرتشکیلاتی و پراکنده ورود به این کارزار مهم را آغاز کردهاند. چنانچه موتلفه کار انتخاباتی را در حزب شروع کرده اما خبری از باقی تشکیلات همچون جمنا، جامعه روحانیت مبارز، پایداری و... نیست. بعد از حضور سید ابراهیم رییسی بر راس قوه قضاییه نیز خبری از شورای وحدت نیست و مشخص نیست بعد از جدا شدن رییسی آنها تصمیم گرفتهاند با محوریت چه کسی یا چه کسانی کار انتخابات را پیش ببرند. برخی از حضور محسن رضایی و محمدباقر قالیباف میگویند و برخی نام سعید جلیلی را بر زبان میآورند. اما هیچ واکنش رسمی در این زمینه وجود ندارد و تنها محسن کوهکن، سخنگوی جبهه پیروان امام و خط رهبری که دبیرکلی آن با محمدرضا باهنر است به تازگی به خبرآنلاین گفته «اگر یک جریان سیاسی بخواهد نتیجه خوبی از کارش بگیرد به هیچ عنوان هیچ فردی را با هر وزنی که هست نباید حذف کند چون اینجا بحث همگرایی است.» با این حال عمود خیمه اصولگرایی هنوز مشخص نیست و هنوز هیچ نشده، صدای اختلاف از درون اردوگاه اصولگرایی شنیده میشود.
روزنامه اعتماد، حضور در انتخابات را مساله اصلی اصلاح طلبان برشمرد و نوشت: عملکرد فراکسیون امید و دولت مورد حمایت اصلاح طلبان روحانی در کنار مانورهای تبلیغاتی اپوزیسیون خارجی علیه اصلاحطلبان باعث شده که این جریان سیاسی در مورد شرکت کردن یا شرکت نکردن یا چگونگی این حضور دچار سردرگمی شود و تاکنون صدای واحدی در این مورد از سه تشکیلات موجود اصلاحطلبان شنیده نشود. ..با وجود همه گفت و شنودها میان چهرههای اردوگاه اصلاحطلبی، احزاب این جریان سیاسی کمیتههای انتخابات خود را یک به یک فعال میکنند. محمد نیشابوری، سخنگوی حزب اسلامی کار به «ایسنا» گفته که پیش از انتخابات باید چند پارامتر از جمله استانی شدن انتخابات را بررسی کرد و البته تاکید کرده که این حزب هم پیرو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات عمل خواهد کرد. پیش از این حزب اتحاد ملت و ندای ایرانیان نیز ورود آرام و کمحاشیهای به فضای انتخابات داشتند.
ابتکار در یادداشتی با عنوان یک انتخابات متفاوت نوشت: حدود 10ماه دیگر به انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده است. اما آن تکاپوی همیشگی در بین جریانهای سیاسی کشور از جمله دو جریان ریشهدار اصلاحطلبان و اصولگران، دیده نمیشود. برخی اصلاحطلبان از مشارکت مشروط در انتخابات صحبت میکنند و در مقابل جریان اصولگرا همچنان نتوانسته است به یک ائتلاف درونی در بین طیفهای اصولگرایی برسد. در کنار این بیرمقی و بیتحرکی، قانون جدید انتخابات را داریم که همچنان به تصویب نهایی نرسیده است.
محمد کیانوش راد فعال سیاسی اصلاحطلب در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه فعالیت تشکیلاتی در میان اصلاحطلبان به آهستگی در جریان است، گفت: معتقدم اصلاح طلبان در مجموع به دلایل متفاوت در چارچوب شورای عالی سیاستگذاری در انتخابات شرکت خواهند کرد...وی خاطر نشان کرد: اصلاحات یک طیف وسیع از اصلاح طلبان را در بر میگیرد. گروهی شرکت در انتخابات را به شکل کنونی آن هم با توجه به ساختار موجود و موانع بعدی، بی نتیجه میدانند.این عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها تصریح کرد: گروهی هم شرکت در انتخابات را مشروط اعلام کرده اند و گروهی هم در هر حالتی در انتخابات شرکت میکنند. پس سخن از یکپارچگی نظرات در این مورد شرکت یا عدم شرکت در انتخابات درست و دقیق نیست. هر کدام از این گروهها دلایل خاص خود را دارند اما تصور اینکه هیچ گروه اصلاح طلبی در انتخابات شرکت نمیکنند، درست نیست.
** میزان اقبال مردم به دو جریان سیاسی کشور در انتخابات مجلس
حسن بیادی دبیرکل جمعیت آبادگران جوان در گفت و گو با ایلنا، درباره اقبال مردم به دو جریان سیاسی کشور در انتخابات مجلس یازدهم گفت: مردم نوعاً و شاید کلاً از گروههای سیاسی عبور کردهاند و اعتمادی به باندهای سیاسی ندارند و واقعا خیلی باید پاسخگوی آیندگان و تاریخ باشیم که نتوانستهایم رضایت این مردم خوب و ایثارگر را به همراه داشته باشیم.وی با اشاره به صفبندیهای انتخاباتی اصلاحطلبان و اصولگرایان در انتخابات اسفندماه اظهار کرد: انتخابات آینده از پیچیدهترین رقابتهای سیاسی بین مردم و آنان خواهد بود بنابر این حنای صفبندی گروهای سیاسی بسیار کم رنگ شده است.این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به این سوال که به نظر شما امسال کدام یک از شخصیتهای اصولگرا در راس و محوریت این جریان قرار خواهند داشت؟، گفت: این اشخاص نزد مردم فرقی باهم ندارند فقط شاید در نتیجه کارشان کمی شدت و ضعف وجود داشته باشد. مهم این است که نارضایتی عمومی بوقوع پیوسته است و چه کنیم که مردم این کشور باحیا و مقاوم هستند و انقلاب را دوست دارند اما یک روز جواب این نامهربانیها و بی عدالتی را به ما مسئولان خواهند داد.
ابوالقاسم رئوفیان دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در پاسخ به این سوال که باتوجه به مطالبات معیشتی مردم مشارکت ملت را در انتخابات اسفندماه چطور ارزیابی میکنید؟، گفت: مهمترین مساله امروز جامعه تامین معیشت به تناسب شأن مردم است. مردم ما قانع هستند و زیادهخواه و افزونطلب نیستند اما متاسفانه افزونطلبی برخی مسئولان موجبات تکدر خاطر مردم را شدیدا فراهم آورده است.وی تاکید کرد: این وضعیت چه بسا منجر به عدم استقبال پرشور مردم در انتخابات پیش رو باشد. به هر حال مردم ما در سطح گستردهای در انتخاباتهای متعدد ریاستجمهوری، مجلس، شوراها و خبرگان شرکت کرده و رای دادهاند و موجبات سرافرازی نظام را فراهم آوردهاند. حق این است که کسانی در هر یک از نهادهای مدنی با رای مردم انتخاب میشوند تا به مردم خدمت کنند، قدر رویکردهای عزتافزای مردم را بدانند و متاسفانه این مهم اتفاق نیافتاده است.
تارنمای خبر آنلاین در یادداشتی با عنوان 'مردم مقصر نیستند' به قلم 'ابوالقاسم رئوفیان' نوشت:در اسفندماه سال جاری انتخابات مجلس را در پیش رو داریم اما متاسفانه بنابر صحبت های شخصیت های جناحین سیاسی مردم یک موج بی اعتمادی را به جریان های سیاسی دارند و این باعث شده برخی بگویند مردم به این دو حزب بی اعتماد هستند و این تاثیر منفی در رای مردم می گذارد؛ اما می توان این موضوع را از منظر دیگر هم دید. مردم ما خیلی به اصولگرایی و اصلاح طلبی نه این که توجه نداشته باشند اما آن چه نظر مردم رو به خودش جلب می کند، نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است و در جهت استمرار حیات سیاسی نظام مردم حرکت می کنند... احزاب و گروه ها سیاسی جناحین اصلاح طلب و اصول گرا بدون این که به منافع جناحین خودشان بی اندیشند به مسائل و مشکلات کشور و مناقع مردم باید بیاندیشند. باید در حل مشکلات کشور تدبیر کنند تا در سال های پیش رو در مواجهه با بحران ها، مشکلات و فشارهایی به لحاظ روحی و روانی و جسمی در حد انتظار عمل کنند.
**رویه اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو
سید رحیم ابوالحسنی، فعال سیاسی و استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا اصلاحطلبان دوباره همان رویه گذشته را در پیش خواهند گرفت، به روزنامه ابتکار گفت: اصلاحطلبان از سال 1392 تا به حال در انتخابات موفق بودهاند. عدم موفقیت در انتظارات ربطی به اصلاحطلبان ندارد و درواقع عدم موفقیت چند دلیل دارد اول اینکه این جریان سیاسی کاندیدای اصلاحطلبی نداشت. اینکه اصلاحطلبان با رای به یک فرد اصولگرا و یا میانهرو توانستند بخشی از مطالبات اصلاحطلبی را تامین کنند یک موفقیت است. در انتخابات 96 ما همین مشکل را داشتیم یعنی شرایط سیاسی حاکم بر جامعه به اصلاحطلبان اجازه نمیداد کاندیدای مورد نظر خود را معرفی کنند ما باید امکانات اصلاحطلبان را در نظر بگیریم بعد قضاوت کنیم.
علی تاجرنیا، فعال سیاسی اصلاحطلب، در پاسخ به اظهارات صفارهرندی در گفت و گو با روزنامه شرق گفت: نکته ای که در رفتارهای اصلاح طلبان وجود دارد این است که آنها در مقایسه با اصولگرایان صادقانه تر رفتار می کنند. اگر زمانی به نتیجهای رسیدند که برای ثبات جامعه یا دفاع از حقوق مردم نیازمند جامعه مدنی یا رجوع به افکار عمومی و دوریجستن از رفتارهای ماجراجویانه هستند، این را در عمل به معنی واقعی کلمه نشان دادند. اگر معتقد بودند انتخابات باید آزاد و بدون نظارت استصوابی باشد، در دوره دوم شورای شهر این را نشان دادند. بیش از اینکه آقای صفارهرندی یا دیگر اصولگرایان بخواهند رفتار ما را نقد کنند باید ببینند برون ده رفتارهای راست سنتی یا جبهه انقلاب چقدر در جامعه اثر داشته و چقدر آن رفتار در اینکه مردم را به مجموعه نظام نزدیک یا دور کند مؤثر بوده است؟ باید به این سؤال جواب بدهند که امروز برایند تفکر افکار عمومی در یک انتخابات آزاد به نفع جریان اصلاحطلب است یا اصولگرا. مهم این است که در جامعه ایران زندگی میکنیم و باید خروجی رفتارمان رضایتمندی مردم باشد. اگر در انتخابات آزاد اصلاحطلبان افکار عمومی را به سمت خود جلب کنند، ولی نکوهش شوند، درواقع نکوهش آنها نکوهش مردم است و این خطایی است که جناح راست از ابتدای انقلاب داشته و تا همین الان هم به همین مسیر خودش ادامه میدهد.
**لزوم جدا کردن اصلاح طلبان از فرصت طلبان
روزنامه آرمان نوشت: جریان اصلاحات امروز بیش از همیشه به بازنگری در رویکردهای خود نیاز دارد و تئوریسینها و چهرههای فکری و سیاسی این جریان در مواضع اخیر خود این ضرورت را بازگو میکنند. جریانی که همواره یک جریان فکری و سیاسی پویا و سیال بوده امروز در بوته نقد صاحبنظران قرار گرفته و به نداشتن استراتژی برای آینده متهم میشود. برخی اصلاحطلبان نیز هزینه و فایده میکنند که آیا حمایت از دولت حسن روحانی برای آنها سودمند بوده و یا خیر. برخی نیز به روزهای پس از حسن روحانی میاندیشند که چگونه میتوانند افکار عمومی را برای حمایت مجدد از جریان اصلاحات اقناع کنند.با این وجود آنچه بیش از همه برای این جریان ضروری بهنظر میرسد جداکردن فرصتطلبان از اصلاحطلبان واقعی است. فرصتطلبانی که بهواسطه منتسببودن به جریان اصلاحات به قدرت رسیدهاند و تلاش میکنند آرمانهای جریان اصلاحات را فدای عطش قدرت خود کنند؛ رویکردی که برخلاف مشی و مبانی اصلاحطلبان است و رئیس دولت اصلاحات نیز در این زمینه موضع گیری کرده و عنوان نموده اصلاح طلبان به دنبال قدرت نبوده و در آینده نیز نخواهند بود.
زهرا شجاعی استاد دانشگاه و رئیس امور مشارکت زنان ریاستجمهوری در دولت اصلاحات در گفتوگو با آرمان گفت:در شرایط کنونی مردم از برخی از چهرههای منتسب به جریان اصلاحات خسته شدهاند و نه از جریان اصلاحات. مردم از فرصتطلبی و قدرتطلبی این افراد خسته شدهاند وگرنه همچنان دل در گرو جریان اصلاحات دارند و آن را تنها راهحل مشکلات کشور قلمداد میکنند. کسب قدرت و میل به قدرت برای یک اصلاحطلب اصیل هدف و غایت نیست. این در حالی است که برخی از اصلاحطلبان میل به قدرت را به هر چیزی ترجیح میدهند.
رسانه های اصولگرا
........................
** طرح تغییر سازوکار انتخابات مجلس
خبرگزاری تسنیم نوشت: هر اصلاح و تغییری، پیشنیازهایی دارد. اصلاح نظام انتخابات مجلس و برگزاری انتخابات استانی ـ شهرستانی نیز اصلاحی است که پیشنیازهایی دارد. برای مثال، وجود فضای تحزّب بالغ یکی از این پیشنیازهاست که هنوز محقّق نشده است. بنابراین، به نظر میرسد که طرح در صورت اجرا به ضد خودش تبدیل خواهد شد. همچنین، از مخاطراتِ احتمالی این طرح در عرصه امنیت و ثبات کشور، میتوان به موارد زیر اشاره کرد: اوّل، اجرای این طرح، شکافهای موجود اجتماعی را تشدید میکند و آنها را از حالت «غیرفعال» به «فعّال» و سپس به حالت «بحرانی» میرساند. دوم، پیشبینی میشود اجرای این طرح به آشوبناک شدن فضای جامعه با پیشرانهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بیانجامد و ازاینرو، انتخابات مجلس شورای اسلامی را در اسفندماه به محرّک، آتشزننده یا به تعبیر دیگر تشدیدکننده فضای آشوبناکی تبدیل کند.بنابراین، اوضاع سیاسی کشور که باید با انتخابات به فضایی آکنده از امید و نشاط تبدیل شود، به زمینههای تشدیدکننده آشوب تبدیل خواهد شد و نارضایی از نتایج انتخابات به کنشهای ضد سیستمی تبدیل خواهد شد. ازاینرو، تغییر ساختار انتخابات مجلس در حالِ حاضر و پیش از ارزیابیهای کارشناسی و تفصیلی از پیامدهای احتمالی آن، منافع ملّی و مصالح عمومی را تهدید میکند.
روزنامه رسالت در خصوص طرح تغییر سازوکار انتخابات مجلس نوشت: طرح «استانی شدن انتخابات» از جمله مسائلی است که چندی است مجلس با آن دست به گریبان شده چرا که این موضوع نه تنها از جمله سوژه داغ رسانه ها شده بلکه مردم در جای جای کشور هم به دنبال آخرین اخبار در این باره هستند. این طرح تاکنون ذهن نمایندگان در مجالس پنجم، ششم، هفتم و همچنین مجلس کنونی یعنی دهم را به خود مشغول کرده است. این طرح هم مانند هر طرح دیگری در صحن مجلس با موافقان و مخالفانی روبهرو است و هر کدام از نماینده ها دلایلی برای اثبات موافقت یا مخالفت خود با این طرح را اعلام کرده اند... اوایل سال جاری بود که خبر مبنی بر رد این طرح از سوی شورای نگهبان در فضای مجازی دست به دست شد اما چندی نگذشت که «سخنگوی این شورا در گفتوگویی اظهار داشت: طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس (استانی شدن انتخابات) هنوز به شورای نگهبان ارسال نشده است. ... برخی معتقدند که شورای نگهبان با این طرح به جهت آنکه نمایندگان به صورت شفاف به مناطق مختلف شهرستان یا شهرستان رسیدگی ندارند رد خواهد شد اما برخی از نمایندگان موافق این طرح معتقدند که برای این موضوع هم مصوبه ای تنظیم شده بنابراین مشکلی نخواهد داشت.
جهانبخش محبی نیا نماینده میاندوآب ، شاهین دژ و تکاب که از مخالفان طرح «استانی شدن انتخابات» است در گفت و گو با روزنامه رسالت گفت: اینکه ارتباط نماینده با مناطق کاهش پیدا کند یا خیر تاثیری بر استانی شدن انتخابات ندارد و موضوعی نیست که در قانون اساسی به صراحت از آن نام برده باشد. این طرح به جز یاس و بدبختی برای نظام سیاسی هیچ چیزی نخواهد داشت چرا که متن آن بر مبنای ذهنیات فردی نوشته و هیچ گاه از دل این نوع نگاه سیاسی به توسعه نخواهیم رسید. یکی از ایرادات اساسی این طرح آن است که اگر نماینده ای تنها 15 درصد رای از حوزه انتخابیه رای بیاورد نماینده است در صورتی که همین انتخاب فردی را که شاید 50 درصد از آرای مردم را در یک حوزه انتخابیه به دست بیاورد در واقع ضایع می کند و به طور کل نه عادلانه، نه کارشناسی، نه منطق انتخاب سیاسی نیست.
حیدرعلی عابدی نماینده اصفهان نیز که از نمایندگان موافق طرح «استانی شدن انتخابات» است، به روزنامه رسالت گفت: بسیاری از نمایندگان شهرهای کوچک با استانی شدن انتخابات موافق بودند چرا که افرادی به مجلس راه پیدا می کنند که نه تنها نسبت به شهرستانها خود بلکه نسبت به استان خود متعهدتر خواهند شد تا گام هایی را برای استان و شهرستانها بردارند. تا آنجا که اطلاع دارم بررسی این طرح در مجلس به اتمام رسیده و به احتمال زیاد به شورای نگهبان ارسال شده است و ما در انتظار هستیم که شورای نگهبان نظرش را اعلام کند.
مصطفی میرسلیم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه سرنوشت استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی با توجه به اینکه سه بار پیاپی در مجمع تشخیص مصلحت نظام رد شده است، چه خواهد شد؟ اظهار کرد: استانی شدن انتخابات خلاف سیاستهاست. این طرح در مجمع تشخیص مصلحت نظام رد شده است، دوباره در صورت ارائه رد میشود.
سیامک مرهصدق نماینده کلیمیان ایران در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرگزاری فارس، با اشاره به روند بررسی مصوبه استانی شدن انتخابات در مجلس گفت: استانی شدن انتخابات ریزش رای شهرها و شهرستانهای کوچک را به دنبال خواهد داشت. نکتهای که در اینجا وجود دارد این است که خواستههای مردم شهرهایی با جمعیت صد هزار نفر با خواستههای ساکنان شهرهای با جمعیت یک میلیون نفر متفاوت است و هیچ توجیهی ندارد که شهرهای بزرگ به دلیل جمعیت بیشتری که دارند در انتخابات بر رای شهرهای کوچک اطراف خود تأثیر بگذارند.وی افزود: این مسئله ممکن است دلسردی مردم شهرهای کوچک به دنبال داشته باشد و نقش آنها را در انتخابات کاهش دهد. از سوی دیگر مردم شهرهای کوچک به جای تمایلات سیاسی نیازهای منطقه و خواستههای واقعی را که در منطقه وجود دارد را مدنظر دارند و این مسئله در رای دادن تأثیر دارد.
امیرحسین قاضیزادههاشمی عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم با اشاره به مصوبه مجلس برای استانی شدن انتخابات پارلمان، نسبت به ارسال نشدن این مصوبه از سوی مجلس به شورای نگهبان انتقاد کرد و گفت: مصوبه مجلس برای اصلاح موادی از قانون انتخابات در روز سهشنبه هفته گذشته (دوم اردیبهشت) در مجلس پایان یافته، اما هنوز این مصوبه از سوی معاونت قوانین، به شورای نگهبان ارسال نشده است. پنج روز از اتمام رسیدگی به طرح استانی شدن انتخابات مجلس در صحن پارلمان میگذرد، اما نمیدانم چرا این مصوبه از سوی مجلس به شورای نگهبان ارسال نشده است که این مسئله جای بحث و توضیح دارد؛ متأسفانه ما هم از این موضوع بیاطلاع هستیم، نمیدانم چرا معاونت قوانین به وظیفهاش برای ارسال این مصوبه عمل نکرده است.
**تکنیک جریان اصلاحات برای ورود به انتخابات پیش رو
کیهان در ستون خبر ویژه این روزنامه در مطلبی با عنوان 'اصلاحطلبان میخواهند مسئولیت سوءمدیریت را از سر خود باز کنند' به نقل از تارنمای نامه نیوز نوشت:مدتهاست که دیگر در اظهارات و مواضع اصلاحطلبان آن اعتماد به نفس روزهای پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 92 دیگر به چشم نمیخورد. آنها همچون سربازانی شکست خورده خود را نشان میدهند که دیگر حال و حوصله پشتیبانی از همقطاران خود را ندارند، چه رسد به آنکه نای پاسخگویی به واکنشهای ارسالی از اردوگاه رقیب را داشته باشند... تقریبا ماهی نیست که چهرهای اصلاحطلب در قالب گفت وگو یا انتشار توئیت به ریزش سرمایه اجتماعی این جناح اعتراف نکند و نیروهای اصلاحطلب حاضر در مجلس، شورای شهر و دولت را بابت این اتفاق به ملامت ننشیند.شاید نتیجه نگاه ساده و سطحی به این اعترافات، آن باشد که اصلاحطلبان از هم اکنون دستان تسلیم را در برابر رقیب بالا گرفتند و آماده میشوند که از اسفند 98 تا ریاست جمهوری 1400 سنگر به سنگر کرسیهای قدرت را به رقیب سنتی خود تحویل دهند اما با توجه به اظهارنظر اخیر سعید حجاریان کنار هم قرار دادن مواضع میتواند از واقعیتی دیگر پرده بردارد و آن اینکه اصلاحطلبان تحولات ماههای آتی، عرصه سیاسی را پرالتهاب پیشبینی میکنند بنابراین میخواهند سر خود را پایین بگیرند تا به سلامت از طوفان پیش رو عبور کنند.
صبح نو نیز نوشت: در حالیکه کمتر از یکسال به آغاز یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده است، جریان اصلاحات در شش و بشِ نظم و نسق بخشیدن به نوع نگرش خود نسبت به این انتخابات به سر میبرد. برخی مانند سعید حجاریان در رثای «مشارکت مشروط» یا حتی «تحریم انتخابات» سخنها گفته، اما عدهای دیگر نظیر حسین مرعشی و معصومه ابتکار، دور این نوع تاکتیکها را خط قرمز کشیدهاند؛ درست مثل محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران. آقای عطریانفر در گفتوگو با «صبحنو»، تز تحریم انتخابات را «سمی مهلک» برای اصلاحطلبان دانسته است. او همچنین درباره منش سیاسی فعالان اصلاحطلب گفته: «اصلاحطلبان وقتی در اقلیتاند، عقلانیت دارند اما به محض رسیدن به قدرت، تمامیتطلب میشوند».
علیمحمد نمازی عضو حزب کارگزاران سازندگی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره اظهارات اخیر برخی اصلاحطلبان که از شرکت مشروط در انتخابات خبر داده بودند، گفت: مکانیزم انتخابات از ابزار اصلی چرخش قدرت در نظامهای دموکراتیک است و اگر این ابزار از نظامی گرفته شود، نمیتوان آن را نظام دموکراتیک تلقی کرد.وی افزود: ضرورت دارد که انتخابات بطور واقعی برگزار شود یعنی انتخابات دارای وجه رقابت سالم و مشارکت گسترده و حداکثری باشد. رقابت سالم در گروه قوانین و مقررات خاص است و مشارکت نیز نتیجه اطمینان ملت از برگزاری یک انتخابات سالم ورقابتی است. اصلاحطلبان در انتخابات مجلس گذشته که با ردصلاحیت مواجه شدند، بهدلیل میل به حضور در صحنه به این جمعبندی رسیدند نخبگانشان تحت نظر رئیس دولت اصلاحات تشکیلاتی را شکل دهند و خلا کارکرد حزبی را جبران کنند که به شورای سیاستگذاری منجر شد.
به گزارش مشرق نیوز، حزب اتحاد ملت ایران بنا دارد برای انتخابات شورایاری ۳۵۴ محله در تهران که قرار است خردادماه سال جاری برگزار شود، فهرست انتخاباتی ارائه کند...گفته میشود که تأثیر فعالیت احزاب اصلاحطلب برای ارائه فهرست شورایاری زمینهسازی برای حضور و تاثیرگذاری برای انتخابات مجلس شورای اسلامی است.اصلاحطلبان قبل از انتخابات سال ۹۲ تأکید داشتند که باید پروژه سنگر به سنگر را در دستور کار قرار دهند. بنابراین از انتخابات شورایاری، شورای شهر، مجلس شورای اسلامی به ریاست جمهوری و بالاتر برسند.
** فعالیت زودهنگام برخی گروه های سیاسی برای انتخابات 98
محمدجواد کولیوند رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص فعالیت زودهنگام برخی از افراد و گروه های سیاسی برای انتخابات 98، اظهار داشت: مجری انتخابات وزارت کشور و ناظر بر انتخابات شورای محترم نگهبان است بنابراین اگر فرد و یا گروهی شرایط انتخابات را رعایت نکنند و یا به صورت آشکار تبلیغات زودهنگام انتخابات را آغاز کنند مردم می توانند به وزارت کشور و یا به ناظران شورای نگهبان اطلاع دهند.وی با اشاره به اعلام روزشمار انتخابات، افزود: روزشمار انتخابات به زودی اعلام می شود و 6 ماه قبل از ثبت نام باید استعفاها شروع شود. در حال حاضر بحث 9 خرداد برای روزشمار انتخابات مطرح است که اگر همین تاریخ به عنوان روزشمار انتخابات اعلام و کار استعفاها آغاز شود، هیات اجرایی مرکزی مجلس شکل میگیرد.رئیس کمیسیون شوراها تاکید کرد: همچنین مدیران ملی که می خواهند برای انتخابات 98 آماده و کاندید شوند باید 6 ماه قبل از ثبت نام از پست های مدیریتی خود استعفا دهند.
**کمرنگ شدن نقش احزاب در انتخابات
کیهان گزارش داد:رسول منتجب نیا فعال اصلاحطلب درگفت و گو با نامه نیوز ضمن انتقاد از شورای هماهنگی اصلاح طلبان اظهار داشت: اغلب اعضای لیست امید پای سوگندنامه خود نایستادند.هیچ شورای فرادستی نمیتواند جای احزاب را بگیرد. اما متاسفانه چون نقش احزاب کم رنگ شده و شوراهای فرادستی جای احزاب را گرفتهاند، افرادی انتخاب میشوند که هیچ تعهد حزبی ندارند و هیچ حزبی پاسخگوی عملکرد آنها نیست.وی تصریح کرد: در انتخابات سال 94 اعضای لیست امید سوگندنامه امضا کردند ولی اغلب آنها پای امضای خود نایستاده و راه دیگری رفتند و چون احزاب آنها را انتخاب نکرده بودند، آنها هم تعهد حزبی نداشتند. در حالی که اگر احزاب لیست انتخاباتی تهیه کرده بودند، این افراد پاسخگوی عملکرد خود بودند.منتجبنیا در پایان شوراهای فرادستی در جریان اصلاحات را عامل دیگری برای فعال نبودن احزاب دانست و گفت: مدتهاست که بحث می شود شورای عالی سیاستگذاری کار خود را ادامه دهد یا نه. آیا پارلمان اصلاحات تشکیل شود و جایگزین شورای عالی شود. همه اینها تلف کردن وقت است چون به این شوراها، نیازی نیست و احزاب باید خودشان فعالیت کنند و در ایام تبلیغات انتخابات با همفکران خود ائتلاف کنند.
منبع: ایرنا