آخرین اخبار
آه اگر آزادی سرودی می خواند/کوچک/همچون گلوگاه پرنده ای/هیچ کجا دیواری فرو ریخته برجای نمی ماند. (احمد شاملو)      
کد خبر: ۳۱۴۳۵
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۶
دکتر حسین راغفر، اقتصاددان در گفت و گو اختصاصی با فیدوس:
با وجود تاکید مقام معظم رهبری بر موضوع قاچاق و هم چنین تفکیک مقوله قاچاق‌های کوله‌بری و قاچاق‌های سازمان یافته از یکدیگر توسط ایشان، هم چنان شاهد اعمال نظارت ضعیف نهاد‌های مسئول و توجه به مسایل بی اهمیت هستیم.
حجم سالانه واردات کوله‌بری با حجم معمول یک بار قاچاق سازمان یافته قابل قیاس است

آمارهای رسمی میزان واردات گوشی تلفن همراه از گمرکات ایران در سال 2014 رقمی در حدود 260 میلین دلار است. این در حالی است که آمارهای غیر رسمی رقمی بالغ بر 3 میلیارد و 400 میلیون دلار در همان سال را نشان می دهد که 17 تا 18 برابر بیش از آمار های رسمی است. واضح است ما به التفاوت این رقم کالای قاچاق بوده و این قاچاق به صورت کوله‌بری یا مسافری انجام نشده است بلکه سیستمی سازمان‌یافته آن را تهیه و تدارک دیده و وارد بازار ایران کرده است.

حسین راغفر، اقتصاددان و پژوهشگر حوزهٔ فقر و عدالت اقتصادی در گفت و گو با فیدوس ضمن مطرح کردن این موضوع، اظهار داشت  منافع بزرگ گروه‌هایی در داخل کشور؛ به سهولت کج کاری در نظام اجرایی و اداری انجامیده و قاچاق‌های سازمان یافته توسط تشکل‌های قدرتمند در شبکه‌های گسترده صورت می گیرد که مبادی قانونی نیز به نحوی از آن منتفع هستند.

راغفر در ادامه به واردات چمدانی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه واردات چمدانی یا در اصطلاح کوله بری برای تشکل‌های بزرگ مقرون به صرفه نیست، گفت: " حجم سالانه ی واردات کوله بری را نیز نمی توان با حجم معمول یک بار قاچاق سازمان یافته مقایسه کرد. اما عده ای می‌کوشند مسایل اصلی و فرعی از هم جدا نشود و دلیل این کوشش، اغلب جایگاه سیاسی افراد یا میزان انتفاع از جرم حاصله است. اما آنچه مسلم است اینکه حجم قابل ملاحضه‌ای کالای قاچاق حتی امکان دارد به طور رسمی از فرودگاه‌ها وارد کشور شود و این موضوع قابل تاملی است."

وی پرداختن به مسایل کم اهمیت‌تر و کم بارتر از نظر سیاسی را برای عده‌ای از مسئولان به صرفه‌تر دانست و خاطرنشان ساخت: " با وجود تاکید مقام معظم رهبری بر موضوع قاچاق و هم چنین تفکیک مقوله قاچاق‌های کوله‌بری و قاچاق‌های سازمان یافته از یکدیگر توسط ایشان، هم چنان شاهد اعمال نظارت ضعیف نهاد‌های مسئول و توجه به مسایل بی اهمیت هستیم. اگر محدودیتی ایجاد شده نیز نه به دلیل اعمال کنترل و نظارت که ناشی از رکود اقتصادی و کاهش تقاضا است."

راغفر سپس به مناطق آزاد کشور اشاره کرد و افزود: "این واقعیت است که متاسفانه مناطق آزاد نتوانستند آنطور که در ماموریت‌شان پیشبینی شده محل صادرت باشند و الگوهای مصرف در منطقه را نیز تغییر دادند. اما  واردات چمدانی این مناطق موضوع کم اهمیتی است که به دلایل بعضاً سیاسی مذکور پررنگ شده."

در نظر ایشان آسیب‌شناسی شرایط موجود در این مناطق به لحاظ ایجاد و توسعه زیر ساخت‌های اجرایی و قانونی، تعامل متخصصان و مدیران باسابقه در ساماندهی برنامه‌ریزی‌های استراتژیک در مناطق آزاد و درگیر نشدن مدیران این مناطق با جریان‌ها بازی‌های سیاسی و دست آخر مبدل نشدن مطالبه مناطق آزاد به سطح نازل مطالبات سهم‌خواهانه مهمترین راه‌کارها برای زمینه سازی بهبود وضع این فعلی مناطق می‌باشند

Histats.com START (standard) Histats.com END