به گزارش خبرنگار فیدوس استاندار خوزستان طی هفته گذشته در چند مورد به صراحت انتقادهایی از عملکرد مدیران استان داشته. این انتقادها با تهدید به برکناری فرمانداران و بخشدارانی که ساکن محل مسئولیت و کار خود نیستند، همچنین مدیر پروازی و مدیریت ناکارآمد در حوزههای اجتماعی در جامعه بازتاب پیدا کرد.
دکتر شریعتی و تغییر و تحول نظام ناکارآمد اجرایی استان
با این صورت اینطور به نظر میآید که دکتر شریعتی آرام آرام آماده میشوند تا خیزی بلند برای ایجاد تغییر اساسی در سیستم اداره خوزستان بردارند، و پیشتر تلاش دارد معیارها و دلایل خود برای این تغییر را روشن سازد. اما مطلعان امور استانداری میدانند، احتمال اجرای چنین تصمیمی حداقل در آن شکل که استاندار قبلی در نظر داشت بسیار پایین و نزدیک به صفر است.
اگر به اخباری که طی هفتههای گذشته در چند نوبت پیرامون جابهجایی فرمانداران شهرهای مهم خوزستان به گوش رسید، همچنین صحبت فراوانی در موضوع ایجاد تغییر در رده مدیران کل استان دقت کنید، و سپس نوع گوشزدهای استاندار را دنبال نمائید، مشخص میشود اساساً استاندار خوزستان بیش از آنکه به تغییر اعتقاد داشته باشد، به تذکرهای نرم اعتقاد دارد.
آنچه مقتدایی پس از برگزاری انتخابات مجلس در خوزستان متوجه شد، این بود که رانتهای دولتی ایجاد شده پس از دوره احمدینژاد در سیستم ادارای و اجرایی دولت نیاز به یک خانه تکانی اساسی دارد، او طرح انتثاب بخشداران زن و تغییر یکشبه و ضربتی فرمانداران را از همین جهت در دستور کار خود قرار داد. اما نتیجه آن تغییر خود وی و تیم همکارانش در استانداری بود.
اما آقای شریعتی برخلاف مقتدایی؛ از زمان روی کار آمدنشان؛ با توجه به نظر قبلی وزارت کشور که به نظر میآید بی ارتباط با بنا به فشارها و چانهزنیهای موجود در استان نباشد، نشان داده برنامه جدی و روشنی برای ایجاد تحول در نظام اجرایی استان که تاثیر جدی بر نتیجه انتخابات مجلس در دور گذشته داشت، ندارد.
استاندار برای موضوع انتقال آب و آلایندگی چه میکند!؟
اما این همه ماجرا نیست، در خصوص موضوع انتقال آب از زسرشاخههای کارون به استانهای مرکزی و انتقال آب رودخانه زهره به استان بوشهر، همچنین اختلافها با وزارت نفت بر سر سهم آلایندگی و اختلاف با وزارت صنایع در خصوص نوع استفاده از تسهیلات مناطق آزاد و وضع قوانین خاص صادرات و واردات در استان نیز رویه آقای دکتر شریعتی در چند ماه مسئولیتشان بسیار نرم و در خاموشی کامل بوده، تا آنجا که به نظر میآید ایشان ترجیح دادهاند این موارد به دلایلی مسکوت بماند.
روشن است این رویه در گذشته به صورت بهرهگیری از فشار و قدرت اجتماعی و مردمی در استان؛ مقابل پروپاگاندای سیاسی استانهای مجاور که صاحب وزیر و مدیران نزدیک به رئیس جمهور در دولت بودهاند به عنوان عامل بازدارنده دیده میشد، اما استاندار شریعتی پس از وقایع پیش آمده در ماهها گذشته بیشتر خود را متعهد به حفظ بخش مناقشه برانگیز آن امتیازها و خاموشی برابر نتیجه فشارهای موجود بر سر دیگر امتیازها گذاشته است.
با این توزیح باید پرسید آیا فشاری از سوی وزارت کشور یا وزارتخانههای دیگر وجود دارد که اجازه نبمیدهد در مسائل مهم استان ایشان تصمیمگیری جدی داشته باشند، ضمن آنکه روشن است اگر استاندار شریعتی در خصوص جابهجایی فرمانداران و مدیران کل و همچنین موضوع انتقال آب از سرشاخههای کارون جدیت نداشته باشند در آینده نزدیک مسائل مهمی وجود خواهد داشت که گریبان خوزستان را بگیرد.
سنگ اندازیهای گمرکی برابر نیازها و منافع استان و نگاه استاندار
اما نکته مهم دیگری که در خصوص وضع استان باید مدنظر قرار بگیرد شرایط همکاری گمرک جمهوری اسلامی در خوزستان است، مقاومت گمرک در مواردی بر خلاف آنچه رئیس جمهور به مردم به خصوص به مردم جنوب خوزستان وعده داده است، برای عملی شدن کارها و نهایی شدن مسائل به خصوص در ماه گذشته مشهود بوده، تاآنجا که به نظر میآید از یکسو تحت تاثیر بعضی جو سازیها به خصوص از سوی رسانههای مخالف و از سوی دیگر تحت تاثیر گروههایی که روی بازار مصرف خوزستان در خارج از استان حساب ویژه بازکرده و هراس دارند تحولات آتی هزینههایی را به سیستم مبادله و توزیع ایشان به عنوان سربار تحمیل کند، سنگ اندازیهایی انجام میدهد.
این موضوع اگر در خصوص شهرهای جنوبی استان به خصوص آبادان و خرمشهر با اطلاع استاندار است که خوب است ایشان به صورت روشن دلایل خود در خصوص عدم واکنش را با مردم در میان بگذارند، و اگر بدون هماهنگی ایشان است جا دارد رایزنی جدی برای حل آن انجام شود.
جمع بندی
در هر حال زمان آن رسیده استاندار محترم و پرتلاش خوزستان نشان بدهند جدیتی نزد ایشان وجود دارد برای حل مشکلات اساسی استان و ایستادگی برابر تحمیلهایی به خوزستان، جا دارد در خصوص حق آلایندگی که وزارت نفت ملزم به پرداخت آن میباشد و از انجام تعهدادتش در این زمینه امتناع میورزد. در خصوص تداوم تلاشهای وزارت نیرو برای انتقال آب از سرشاخههای کارون و بحث آلودگی هوا در استان ایشان کمر همت بسته و با صراحت کارها را پیگیری نمایند و هرکجا لازم است رئیس جمهور محترم را در جریان امور قرار دهند. ضمن آنکه سفر مجدد آقای روحانی در ششماهه پایانی دوره دولت فعلی نیز میتواند در خصوص حل این مسائل بسیار راه گشا باشد. که تحقق آن بستگی تمام به توان رایزنی و پیگیری دکتر شریعتی خواهد داشت.