فیدوس: دو مقام ارشد دولت در گفتگو با خبرگزاری ایسنا بر تردد خودروهای پلاک منطقه آزاد صرفا در محدوده این مناطق تاکید کردند. این اظهارات که در انتهای گزارش خبرگزاری مذکور درباره قانونی یا غیرقانونی بودن تردد خودروهای پلاک اروندی در سراسر استان خوزستان آمده است، روشن می کند که این دو مقام ارشد دولتی از آنچه به اسم آزاد شدن تردد این خودروها در سراسر استان اتفاق افتاده است رضایت ندارند.
اکبر ترکان مشاور ارشد رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور به ایسنا گفت: " تردد خودرویی که در مناطق آزاد شماره میشود در این مناطق آزاد است؛ ولی واردات را برای این آزاد نگذاشتیم که بچه پولدارها خودروی گران وارد کرده و در شهر مانور دهند؛ منظور ما این بوده که اگر سرمایهگذاری به مناطق آزاد میرود بتواند بدون پرداخت گمرک ماشین خوب وارد کرده و از آن استفاده کند".
همچنین مسعود کرباسیان، رییس کل گمرک کشور درباره محدوده تردد خودروهای منطقه آزاد اروند گفت: "محدوده تردد خودروهای وارداتی این منطقه بر اساس مصوبه هیات دولت است و بیش از آن اجازه تردد را ندارند"
در همین حال دو نماینده خوزستان در گفتگوهایی جداگانه مدعی شدند که آزاد اعلام شدن تردد خودروها در سطح استان خوزستان با اطلاع شخص اکبر ترکان، دبیر شورای عالی مناطق آزاد صورت گرفته است. شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز به تسنیم گفت: "بحث تردد خودروهای پلاک اروند با هماهنگی آقای ترکان صورت گرفت اما این عدم هماهنگی بین دولت و نماینده عالی دولت در استان خوزستان فقط ذهن مردم را درگیر میکند."
در همین رابطه اسماعیل جلیلی نماینده مردم مسجدسلیمان نیز به ایسنا گفت:" تصمیم استاندار خوزستان برای صدور مجوز تردد خودروهای وارداتی منطقه آزاد اروند تا مرکز استان در پی نامه مجمع نمایندگان استان به ترکان در سفر رییس جمهور به خوزستان بوده است". وی افزود: "بعد از سفر رییس جمهور به استان خوزستان مجمع نمایندگان استان نامهای را خدمت آقای ترکان مشاور ویژه رییس جمهور در مناطق آزاد تقدیم کرد که در آن درخواست شده بود با توجه به شرایط استان و اینکه محدودیت تردد خودروهای وارداتی منطقه آزاد اروند مشکلاتی را برای مردم ایجاد میکند این اجازه داده شود که این خودروها در محدوده استان با رعایت حریم مربوطه تردد کنند."
این دو نماینده البته نگفتند در نامه خود تعبیری که از «واژه» تردد مدنظر داشتند دقیقا چه بوده؛ آیا به معنای رفت و برگشت خودروهای پلاک اروندی از آبادان و خرمشهر به دیگر نقاط استان بوده است و یا تعبیر آنان آنچنان که در عمل در استان انجام شد «توقف دائمی» این خودروها در دیگر شهرها بوده که مفهوم اولیه تردد را بی معنا می کند. با توجه به اظهارات ترکان مبنی بر اینکه استفاده از خودروهای خارجی در شهرهای آبادان و خرمشهر امتیازی برای جذب سرمایه گذار به این شهرهاست، به نظر می رسد مقامات استان تعبیر مدنظر خود را به درستی نزد مقامات دولتی آشکار نکرده و آنها را به اشتباه انداخته اند. چنانکه پس از اینکه دولت متوجه شد آزاد شدن تردد خودروهای اروندی در سطح استان محملی برای توقف و استفاده غیرقانونی در شهرهای دیگر استان شده است، با صدور مصوبه ای بر رعایت قانون مناطق آزاد کشور که تردد این خودروها را صرفا در محدوده این مناطق مجاز می داند تاکید کرد تا بهانه دور زدن قانون از آنها سلب شود.
بدین ترتیب- در صورتی که دولت بر مصوبه اخیر پافشاری کند- امتیازی که خود به عنوان عیدی سال 93 به ساکنان آبادان و خرمشهر داده بود تا بتوانند با خودروهای اروندی به سایر شهرهای استان رفت و آمد کنند با اقدامات قدرت اجرایی و سیاسی استان از دست مردم آبادان و خرمشهر رفته است. تاسف انگیز اینکه مسوولین منطقه آزاد اروند در این زمینه با مقامات استان همکاری کرده و در خیال مقداری پول بیشتر حاصل از عوارض واردات خودرو زمینه از دست رفتن این امتیازرا فراهم نمودند. نمایندگان آبادان و خرمشهر هم که مثل همیشه حواسشان به جای دیگر بود تا این ضرب المثل شاهدی تازه بیابد که ما از خودی ها هم ضربه خورده ایم.